(2310) 26 80 50
  Δημητρίου Γούναρη 33, 2ος οροφος, Θεσσαλονίκη, 54622

Γαστρική Παράκαμψη

Η γαστρική παράκαμψη είναι ο συνδυασμός μιας περιοριστικής και δυσαπορροφητικής διαδικασίας. 

Η επέμβαση αυτή: 

1. Μειώνει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε σε ένα γεύμα (περιορισμός).  

2. Κάνει τον οργανισμό σας να απορροφά μια ελαφρώς μικρότερη ποσότητα από την τροφή και τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνετε. 

3. Σας προκαλεί δυσανεξία σε τρόφιμα που πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγετε (π.χ. συμπυκνωμένη ζάχαρη και λίπη). 

Με τη χειρουργική αυτή μέθοδο, ο χειρουργός δημιουργεί ένα μικρό γαστρικό θύ-λακα (περίπου 30 ml). Ο τελευταίος συνδέεται απευθείας με το μεσαίο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Όταν τρώτε, οι τροφές συσσωρεύονται γρήγορα στο θύλακα. Επειδή απαιτείται μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής για να γεμίσει ο θύλακας, το άνω τμήμα του στομάχου διαβιβάζει στον εγκέφαλο το μήνυμα της πλήρωσης (σαν να έχει γεμίσει ολόκληρο το στομάχι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αισθάνεστε ότι έχετε χορτάσει γρηγορότερα και τρώτε λιγότερο. Η όρεξη σας περιορίζεται εφόσον, σε αντίθεση με τη φυσιολογική διαδικασία, το περιεχόμενο του γαστρικού θύλακα εκκενώνεται απευθείας στο λεπτό έντερο. Δεδομένου του ότι οι τροφές παρακάμπτουν το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο), το σώμα απορροφά λιγότερα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.

Επειδή το στάδιο όπου η τροφή αναμιγνύεται με γαστρικά υγρά, χολή και παγκρε-ατικά υγρά καθυστερεί, η πέψη των τροφών πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να ακολουθεί τη φυσιολογική πεπτική διεργασία. Ο χειρουργός μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει το μήκος του εντερικού τμήματος ώστε να προκληθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσαπορρόφηση.

Πλεονεκτήματα:

• Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις επεμβάσεις περιοριστικού τύπου.

Μειονεκτήματα:

• Επειδή η γαστρική παράκαμψη αλλάζει την ανατομία του σώματος και τη διεργα¬σία της πέψης, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών και παρενεργειών. Λόγω της δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα ιχνοστοιχείων και βιταμινών στον οργανισμό. 

Αποτελέσματα:

• Σε διάστημα 1 χρόνου μετά την επέμβαση, οι ασθενείς χάνουν το 77% περίπου του πλεονάζοντος βάρους. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς διατηρούν τα κιλά που έχασαν για 10 με 14 χρόνια μετά την επέμβαση. Η πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία (διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπνική άπνοια, κατάθλιψη, πόνοι στη μέση) είτε βελτιώνονται είτε εξαφανίζονται μετά την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν ένα σαφές αίσθημα πλη¬ρότητας και ικανοποίησης που περιορίζει την επιθυμία για φαγητό.

Διατροφή μετά από εγχείρηση

Μετά από γαστρικό bypass η κατανάλωση παγωτών και γλυκών περιορίζεται και η μείωση του βάρους είναι μεγαλύτερη. Είναι όμως επέμβαση με περισσότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνικές. Θα χρειαστεί η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέος καθημερινά.

Bariatric-Surgery: Η ομάδα μας

συμβουλες παχυσαρκιας

θεραπεια παχυσαρκιας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε λύση στο προβλημά σας:

Δημητρίου Γούναρη 33, 2ος  οροφος
Θεσσαλονίκη
T (2310) 26 80 50
Ωράριο λειτουργίας: 9 :00 - 17:00
Bariatric-Surgery
Δημητρίου Γούναρη 33, 2ος  οροφος
Θεσσαλονίκη, 54622
T (2310) 26 80 50

θα έχεις την επιστημονική και ψυχολογική στήριξη ώστε να κερδίσεις την υγεία σου και να ζήσεις φυσιολογικά.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ