(2310) 26 80 50
  Δημητρίου Γούναρη 33, 2ος οροφος, Θεσσαλονίκη, 54622
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παχυσαρκία Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παχυσαρκία

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παχυσαρκία

Εκτός από ατονία και εκνευρισμό, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει κι άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό. Αυτό έδειξαν νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Lyon, η η έλλειψη ύπνου μπορεί να συντελέσει σε μείωση της παραγωγής ορμόνης που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού και να ενισχύσει την παραγωγή ορμόνης που προάγει την όρεξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγες ώρες, βιώνει και έως 25% εντονότερα το αίσθημα της πείνας και άρα καταναλώνει 350 έως 500 θερμίδες περισσότερες κάθε ημέρα.

Μάλιστα, οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι εντονότερες στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι παρόλο που θα περίμενε κανείς η ανεπάρκεια ύπνου να συνεπάγεται κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων και συνεπώς απώλεια βάρους λόγω υπερδραστηριοποίησης του μεταβολισμού, τελικά συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός ζητά περισσότερη τροφή και αποθηκεύει ενέργεια αντί να την καταναλώνει. Οι Γάλλοι επιστήμονες προτείνουν λοιπόν τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και το ιδανικό είναι επτά με οκτώ.

Παράλληλα, το βάρος μπορεί να επηρεαστεί και από τον τρόπο που ξυπνάμε. Σύμφωνα με γερμανική μελέτη, το ξυπνητήρι λοιπόν διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του οργανισμού μας, ειδικά όταν αναγκαζόμαστε να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς. Οι διακοπές του ύπνου που τόσο έχει ανάγκη ο άνθρωπος, τελικά οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Το φαινόμενα αυτό σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό jetlag», δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του. Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στην «τρομοκρατία του ξυπνητηριού», τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πιο πολύ πηγαίνει «κόντρα» στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου-αφύπνισης, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να καταναλώνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του «κοινωνικού jetlag» σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να πάρει κανείς περιττά κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος.

Δημιουργός: activekids

Bariatric-Surgery
Δημητρίου Γούναρη 33, 2ος  οροφος
Θεσσαλονίκη, 54622
T (2310) 26 80 50

θα έχεις την επιστημονική και ψυχολογική στήριξη ώστε να κερδίσεις την υγεία σου και να ζήσεις φυσιολογικά.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ